Verdonck, Klooster & Associates

Verdonck, Klooster & Associates voert strategische projecten met ICT uit voor haar klanten bij de overheid en het bedrijfsleven. Deze projecten variƫren van strategische adviesopdrachten op diverse terreinen tot programma management, regie en aansturing van complexe projecten. Hierbij houden zij altijd het duurzame aspect in het oog. Sinds 11 augustus wordt een groot deel van het energieverbruik van VKA geleverd door een eigen zonnestroom-installatie. De zonnepanelen zijn in samenwerking met gebouweigenaar Ping Properties en Greenfocus geplaatst. VKA neemt haar verantwoordelijkheid.

Waarom zonnepanelen?

Waarom zonnecellen op het dak? In de afgelopen jaren heeft VKA actief gezocht naar manieren om hun steentje bij te dragen aan een beter milieu en aan energiebesparing. Nu is advisering niet echt direct een zwaar vervuilend beroep, maar toch reist VKA met auto's door het land en wordt er stroom verbruikt. Dus direct en indirect wordt er toch flink wat CO2 geproduceerd. Naast allerlei stimuleringsmaatregelen om zuiniger auto's te leasen, vaker de trein te pakken en meer elektronisch te vergaderen wilde VKA toch ook die CO2 uitstoot verminderen. In eerste instantie werd gedacht aan CO2 compensatie, maar het idee om het in eigen hand te houden trok VKA meer dan een certificaat van een aangeplant bos in Braziliƫ.

MVO

De aanschaf van de zonnepanelen past geheel in het MVO beleid van VKA. Het doel is de ecologische belasting de bedrijfsactiviteiten zoveel mogelijk te beperken. Daarom voert VKA sinds 2007 een actief beleid om integer, verantwoord en duurzaam te ondernemen met expliciete aandacht voor de mens, het milieu en de maatschappij. Met het geven van advies, is het primaire proces niet vervuilend. VKA is zich er echter ten volle van bewust dat de wijze waarop zij dit primaire proces en hun bedrijfsactivteiten uitvoeren en leveren aan haar klanten het milieu kunnen belasten. Het beleid van VKA is daarom gericht op het verkrijgen en verschaffen van inzicht in deze milieubelasting en op het voorkomen en reduceren ervan. VKA probeert in al haar zakelijk handelen het maatschappelijk bewustzijn tot een tweede natuur te maken.

Het systeem

De 128 panelen zijn voor een deel op het zuidoosten en voor een deel op het zuidwesten geplaatst. Op het zuidwesten spellen de panelen: "VKA.NL". De installatie heeft een vermogen van 29.440 Wp, goed voor ongeveer 25.500 kWh per jaar. Dit is 20% van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van VKA. In de toekomst is het bedoeling dat dit 25% wordt. Met de plaatsing van de panelen wordt per jaar 14.840 CO2-uitstoot vermeden. Met een gegarandeerde levensduur van 25 jaar staat dit gelijk aan ruim 18.000 bomen. Met behulp van de SMA webbox worden de resultaten real-time op de website van VKA zichtbaar gemaakt en worden zo gedeeld met medewerkers en klanten. Wilt u ook de resultaten van het systeem bekijken? Ga dan naar www.vka.nl/zonnepanelen