Jamin

In opdracht van winkelformules Jamin en EP heeft Greenfocus energie Quickscans uitgevoerd voor al hun winkels door heel Nederland. Onze adviseurs hebben alle winkels opgenomen en geholpen de eerste stappen te zetten om energiebesparing te realiseren.

Quickscan

De Quickscan geeft in één oogopslag weer waar de knelpunten zitten in het energiehuishouden en welke maatregelen interessant zijn voor winkeliers om snel energie te besparen.

In een winkelunit zijn vier onderdelen waar energie voornamelijk voor gebruikt wordt. Dat zijn;

  • verwarming
  • koeling
  • ventilatie
  • verlichting

Het grote voordeel van de Quickscan is de eenvoud van het onderzoek. Op slechts een beperkt aantal pagina’s worden alle gegevens uitgewerkt die nodig zijn om energie te besparen. In heldere taal geschreven zodat elke winkelier zonder technische achtergrond het advies begrijpt.

In de vorm van een stappenplan worden verschillende maatregelen voorgesteld. Hierbij worden investeringen vergeleken gekoppeld aan terugverdientijden. Daarnaast wordt per maatregel het percentage te besparen CO2 genoemd. Op deze manier geven wij bedrijven eenvoudig inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw.

Conclusies Jamin en EP

Verlichting is een van de grootste posten als het gaat om energieverbruik in winkels. Het is daarom ook de makkelijkste manier om energie te besparen. Een relatief kleine investering die zich vaak al binnen een jaar terugverdient. Het vervangen van verouderde ketels door efficiëntere varianten geeft ook aanzienlijke besparingen. Het opwekken van duurzame energie met behulp van zonnepanelen is een interessante oplossing als het gebouw de mogelijkheden biedt.