Het vermogen van zonnepanelen

Geschreven door Lennart Bijl op 17 aug '13 11:00

Het verbruik van een huishouden wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur). Het vermogen van een zonne-energiesysteem in Wp. Dit zorgt nog wel eens voor verwarring. Want wat betekend de afkorting Wp? Waar staat een Wp voor? En wat kun je er nou eigenlijk mee?

Wattpiek

De afkorting Wp staat voor wattpiek en is een gestandaardiseerde meeteenheid om het vermogen van zonnepanelen uit te drukken. Het Wp vermogen van een zonnepaneel wordt gebaseerd op de volgende omstandigheden:

·Invallende zonnestraling met een vermogen van 1000 watt per m² (W/m2)

·Instraling loodrecht op het zonnepaneel

·Een standaard maat voor de luchtmassa van 1,5 AM (de gemiddelde lengte die een zonnestraal door de atmosfeer gaat)

·Een temperatuur van het zonnepaneel van 25°C

Dit betekend dus dat een Wp is gebaseerd op een standaard situatie. Een standaard situatie die je in Nederland niet snel tegen zult komen. De belangrijkste afwijking die wij in Nederland hebben is dat de gemiddelde zoninstraling lager ligt dan 1000 W/m2. Dit betekend dat de opbrengst van een zonne-energiesysteem in Nederland altijd lager zal liggen dan het Wp vermogen van het systeem. 100 Wp levert in Nederland ongeveer 70 tot 90 Kilowatt Piek per jaar aan energie op. Zo zal een zonne-energie systeem van 2000 Wp in Nederland ongeveer 1700 kWh per jaar opleveren, maar in Bonaire bijna 4000 kWh per jaar.

Zonstraling

Daarnaast zal de zon ook niet de hele dag loodrecht op het paneel staan. Deze hellingshoek van instraling veranderd constant, de zon komt natuurlijk laag op en bereikt rond het middaguur zijn hoogste punt. De opbrengst van een zonnepaneel is dus sterk afhankelijk van de plaats op aarde, de hellingshoek en oriëntatie van het paneel plus de efficiëntie van het gehele systeem.

Al deze factoren zijn bepalend voor de totale opbrengst van een zonne-energie systeem. Een Wp geeft dus aan hoe krachtig een zonnepaneel is, maar hoeveel een zonne-energie systeem oplevert in kWh is sterk afhankelijk van de specifieke situatie.